Kryptovaluuttojen kasvava suosio
Kryptovaluutat ovat digitaalisia vaihtoehtoja perinteiselle rahalle. Kryptovaluutat ovat siis virtuaalisia valuuttoja, jotka käyttävät salattua tekniikkaa turvatakseen transaktiot säilyttäen samalla anonymiteetin ihmisten välillä. Kryptovaluutat toimivat hajautetun tietokannan, eli lohkoketjun perusteella, jossa moderneja kryptografiatekniikoita käytetään mainittujen transaktioiden vahvistamiseen ja identiteettien suojaamiseen.
Kryptovaluuttojen käyttö on kasvanut räjähdysmäisesti viime vuosien aikana: tänä päivänä markkinoilla on tarjolla tuhansittain erilaisia kryptovaluuttoja. Kryptovaluuttojen ympärillä on käynyt kova kuhina ja mediassa on uutisoitu kryptovaluuttaan tehtyjen sijoitusten huikeistakin arvonnousuista. Myös Suomessa on useampia bitcoin- ja ethereum-miljonäärejä.
Bitcoin – ensimmäinen ja tunnetuin kryptovaluutta
Kryptovaluutat perustettiin alun perin muun muassa inflaatiota vastaan. Siinä missä tavallista fiat-rahaa voi painaa loputtomiin lisää ja inflaatio nakertaa sen arvoa, kryptovaluuttoja on usein olemassa vain tietty rajattu määrä, jota ei voi muuttaa.
Bitcoin (BTC) on ensimmäinen ja tunnetuin kryptovaluutta, joka sai alkunsa vuonna 2009. Sen luojana pidetään mysteerihenkilöä nimeltään Satoshi Nakamoto. Bitcoin on globaalisti hajautettu verkko, jonka ylläpitoon osallistuu jopa kymmeniä tuhansia tietokoneita. Bitcoinin suosio on kasvanut nopeasti sen käytön helppouden ja mahdollisuuksien ansiosta. Bitcoinin teknologia ja turvallinen tapa säilyttää tietoja on mahdollistanut sen maailmanlaajuisen hyväksynnän, ja se onkin maailman suurin kryptovaluutta.
Toisaalta Bitcoinin arvostus vaihtelee ja myös sen hinta on historiallisesti ollut hyvin epävakaa. Fiksu sijoittaja seuraa ja pysyykin säännöllisesti ajan tasalla muuttuvista valuuttakursseista. Mikäli esimerkiksi vielä harkitset bitcoinien ostamista, perehdy bitcoinien maailmaan huolella ja tarkista bitcoin kurssi reaaliajassa säännöllisesti, jotta pysyt hyvin mukana siinä, mitä markkinoilla tapahtuu.
Suosituimmat kryptovaluutat
Bitcoinin lisäksi suosittuja kryptovaluuttoja ovat esimerkiksi Ethereum ja Litecoin. Kuten mainittua, kryptovaluuttojen käyttö on yleistynyt hyvin nopeasti, mikä näkyy muun muassa suurempina sijoituksina, kryptojen käytön kasvavana hyväksyntänä sekä laajana kehitystyönä. Vaikka Bitcoin tulee todennäköisesti olemaan pitkälti tämän kehityksen johtaja, tulee muitakin kryptovaluuttoja jatkossa olemaan useampia. Tämä johtuu siitä, että eri valuutoilla on hieman erilaiset ominaisuudet, tarkoitukset ja käyttökohteet.
Ethereum
Ethereum (ETH) on maailman toiseksi suurin kryptovaluutta, joka julkaistiin vuonna 2015. Ethereumia voidaan kutsua toisen sukupolven kryptovaluutaksi, jolla on maksamisen lisäksi muitakin käyttötarkoituksia. Ethereum on hajautettu oman lohkoketjun omaava alusta, jonka päälle on mahdollista rakentaa erilaisia hajautettuja sovelluksia, älysopimuksia ja jopa omia kryptovaluuttoja. Ethereumista käytetäänkin tämän pohjalta myös nimityksiä älysopimusalusta, ekosysteemi tai käyttöjärjestelmä hajautetuille sovelluksille.
Ethereumilla tarkoitetaan puhekielessä kryptovaluuttaa, mutta kyseisen virtuaalikolikon oikea ja virallinen nimi on ether. Ethereum taas puolestaan tarkoittaa kokonaisuudessaan mainittua ekosysteemiä, projektia ja alustaa. Ether toimii ikään kuin Ethereum-alustan virtuaalisena polttoaineena.
Litecoin
Litecoin (LTC) on yksi vanhimmista ja niin ikään suosituimmista kryptovaluutoista. Litecoin perustettiin vuonna 2011 ja se pohjautuu ohjelmakoodiltaan Bitcoiniin. Litecoinin luoja on entinen Googlen insinööri Charlie Lee, joka on yksi tunnetuimmista henkilöistä kryptovaluuttojen maailmassa.
Litecoin on niin sanotusti bitcoinia hieman kevyempi kryptovaluutta ja se on tarkoitettu summaltaan pienempiin ja nopeampiin siirtoihin. Litecoinin taustalla oleva teknologia on hyvin lähellä bitcoinia. Litecoinin lohkoketjun ylläpitotyö on louhijoiden vastuulla: louhijat luovuttavat tietokoneidensa laskentatehoa Litecoinin verkolle. Louhinnan pääasiallisiin tehtäviin kuuluvat Litecoinin lohkoketjussa tapahtuvien transaktioiden vahvistaminen sekä uusien litecoinien luominen.
Mistä kryptovaluuttojen suosio johtuu?
Kryptovaluuttoja on tiettävästi ollut olemassa jo ennen Bitcoinin kehittämistä. Erinäisistä syistä aikaisemmat versiot eivät kuitenkaan ole menestyneet, ja vasta Bitcoinin myötä kryptovaluutasta tuli yleisemmin tunnettu käsite maailman laajuisesti.
Yksi suosio kryptovaluuttojen suosioon lienee se, että kryptovaluutta on erillään perinteisestä talousjärjestelmästä. Keskuspankit tai muutkaan tahot eivät siis ohjaa kryptojen toimintaa ja valuuttasiirrot ihmisten välillä onnistuvat helposti ilman välikäsiä. Kryptografian avulla vahvistetaan transaktioita ja salataan käyttäjätilejä onnistuneesti.
Lisäksi käyttäjiä houkuttelee se, että kryptovaluutta on täysin digitaalisessa muodossa oleva valuutta, sillä kuten tiedämme, käteistä rahaa käytetään koko ajan vähemmän. Toisaalta vaikka kryptoilla voi tänä päivänä maksaa esimerkiksi ostoksia, kryptovaluuttaa käytetään kuitenkin kaikkiaan vielä melko vähän maksuvälineenä. Esimerkiksi bitcoin on tietyissä maissa jo nyt kuitenkin mahdollinen maksuväline muun muassa PayPalissa. On melko todennäköistä, että tulevaisuudessa kryptovaluuttojen käyttö ja tarve käytölle kasvaa.
Vaurastumisen tavoittelu kryptovaluutan avulla houkuttelee
Kryptovaluuttaan sijoittamisella, kuten sijoittamisella ylipäätään, tavoitellaan usein voittojen ja rahan myötä turvaa tulevaisuuden, esimerkiksi eläkepäivien varalle. On ihmisiä, joille bitcoinit ja muut kryptovaluutat ovatkin tuoneet nopean äkkirikastumisen. Suomalaiset ovat tänä päivänä ahkeria sijoittajia muihin Pohjoismaihin verrattuna ja kryptovaluutalla saavutettuja äkkivaurastumisia on osunut suomalaistenkin kohdalle.
Kenties tunnetuin suomalainen bitcoineilla rikastunut henkilö on Alexander Hanhikoski, josta tuli kryptomiljonääri vuonna 2017. Hanhikoski on kertonut sijoittaneensa koko nettovarallisuutensa bitcoiniin vuonna 2013. Myöhemmässä vaiheessa hän vaihtoi kaikki bitcoinit ethereumiin sen ennakkomyynnissä. Tämän jälkeen hänen kryptovaluuttoihin sijoitettu varallisuutensa noin 1000-kertaistui neljän vuoden aikana.
Sijoita aina maltilla ja perehdy riittävästi
On kuitenkin tärkeää muistaa ja tiedostaa, että mahdollisten tuottojen ohella kaikenlaiseen sijoittamiseen liittyy aina monia riskejä – niin myös eritoten kryptosijoittamiseen. Kryptovaluuttaan sijoittaminen sopii sellaisille henkilöille, jotka ovat tottuneet kurssien volatiliteettiin eli heilahteluun tai joilla on kiinnostusta seurata markkinoiden tapahtumia aktiivisesti. Lisäksi sijoittajan tulee pystyä sietämään isoa liikehdintää hinnoissa. Myös käytettävien rahasummien tulee aina olla sellaisia, ettei niistä koidu itselle ongelmia. Kryptovaluuttavoitoista on myös maksettava aina veroa.